search

Sok kutyás kérdez rá: milyen zöldséget ehet a kutya? Ajánlható ez az összetevő a kutyák étrendjéhez? Jók azok a természetes kutyaeledelek, amelyek zöldséget tartalmaznak?

Zöldséget a kutyáknak?

Sokan szeretnék tudni, hogy a hüvelyesek jók-e a kutyáknak, van-e jótékony étrendi hatásuk, vagy egyes eledelgyártók egyszerűen csak töltelékanyagként használják költségcsökkentés céljából.

Az az igazság, hogy a zöldségek ismert fehérje és rostforrások, valamint vasat, ásványi sókat és további anyagokat is tartalmaznak. Mindazonáltal, túlzott mennyiségben felfúvódást okozhatnak és irritálhatják a bélnyálkahártyát. Ezért fontos megkülönböztetni a kutya táplálása? során azokat a természetes eledelekben megtalálható zöldségeket, amelyek hasznosak a kutya étrendjében és megnézni, milyen mennyiségben vannak jelen.

A zöldségek jótékony hatása a kutyákra

Olyan, a kutyák természetes étrendje mellett kiálló szerzők, mint Richard Pitarin vagy Baïracli Levy is használnak zöldségeket receptjeikhez. Ha még mindig kételyei vannak afelől, hogy a zöldségek megfelelő eledelt jelentenek-e a kutyák számára, felsoroljuk jótékony hatásaikat:

  1. Fehérjeforrások: Fehérjeforrásként egyértelmű, hogy a megfelelő mennyiségű zöldségnek mi lehet a kutya étrendjében a jótékony hatása. A fehérjék alapvető fontosságúak a kutya szervezete számára. Szerkezeti összetevői az izmoknak, ínaknak, szalagoknak, bőrnek, hajnak stb. Ezen felelül nélkülözhetetlenek az immunrendszer működéséhez, valamint a sejtek reprodukciójához és növekedéséhez.
  2. Rostforrások:
    • Növelik az eledel mennyiségét, amit a kutya anélkül elfogyaszthat, hogy túl sok kalóriát vinne be. Ezáltal úgy csökkentheti vagy tarthatja szinten kutyája súlyát, hogy közben nem marad éhes.
    • Biztosítják a széklet konzisztenciáját: Ha megfelelő mértékben tartalmazza a kutya eledele, a rostok elősegítik a normális ürítést és megelőzi az bűzmirigyek elzáródását.
    • Tápanyagot biztosít az emésztőrendszer vékonybél szakaszában élő baktériumok számára, és hozzájárul az emésztési folyamat javításához.

Zöldségek a természetes kutyaeledelben

Sok kutyaeledel tartalmaz zöldséget. A kérdés lényegéhez, amely alapján eldönthetjük, hogy kiegyensúlyozott-e egy táplálék, az alábbi premisszákat kell tisztáznunk:

A kutyák húsevő állatok és mind testük, mind fogazatuk azt a táplálékot képes feldolgozni, amelynek a fő összetevője a hús, nem pedig a zöldség. Ezért a zöldséget tartalmazó természetes kutyaeledelek csak akkor lehetnek minőségiek, hogyha az összetételük ezt az arányt tiszteletben tartja.

A zöldségek jó rost- és fehérjeforrások. A legtöbb könnyen emészthető kutyaeledel már tartalmaz növényi összetevőket, melyek rostforrásként szolgálnak, és segítik a táplálék továbbítását a bélrendszerben, illetve hozzájárulnak a megfelelő állagú széklethez. Azok a legmegfelelőbb természetes kutyaeledelek, melyek ennek a feltételnek megfelelnek.

Most már érti, hogy miben rejlik a zöldségek jótékony hatása a kutyák számára. Mindazonáltal ez nem szolgálhat kifogásént arra, hogy a saját ételének a maradékaiból adjon kutyájának. A legjobb, ha tiszteletben tartja a kutya étrendjének a tápanyag-egyensúlyát, és nagyon óvatosan bánik a házi maradékokkal történő etetéssel. Túlsúlyhoz, felfúvódáshoz és további emésztőrendszeri problémákhoz vezethetnek rövid és hosszú távon egyaránt.

Szakirodalom és érdekes hivatkozások

Mars Inc.
Állatorvosi szájhigiéniai tanács (angolul)
Amerikai állatorvosi gyógyászai egyesület (angolul)

KIEMELT
TERMÉKEK

További tippek
a Nutro-tól

HISZÜNK ABBAN,

HOGY A TISZTA ETETÉSSEL ADJUK LEGJOBBAT A KEDVENCÜNKNEK

Natürlich

EGYSZERŰ

Gyengéden készített ízletes, és tápanyagokban gazdag receptek, nem génmódosított alapanyagokból. Mesterséges színezőanyagok, aromák és tartósítószerek nélkül. Kukorica, búza, szója-fehérje és tejtermékek felhasználása nélkül.

Bewusst

TUDATOS

Tiszta címkék. Minden összetevőnek pontos étrendi célja van, és könnyen felismerhető. A minőségi fehérjeforrás az elsőszámú összetevő.

Vertrauensvoll

MEGBÍZHATÓ

Megbízható szállítóktól származó összetevőkből készült, megbízható üzemekben, szigorú minőségi és biztonsági ellenőrzések mellett.

Cookie-beállítások