search

Nagyon gyakran összekeverik az ételallergiát és ételintoleranciát, mivel mindkettőnek vannak azonos tünetei, annak ellenére, hogy két nagyon különböző problémáról van szó.

Allergiák

Az allergia az immunrendszer válasza. Egy adott étel elfogyasztása esetén a szervezet nem működik rendeltetésszerűen, és a tápanyagot tévesen behatolóként azonosítja, ezért védelmi reakciót produkál.

Alapesetben az ételallergiák a bőrön és a szőrzeten jelennek meg. Az ok, amint említettük, az, hogy az immunrendszer jelzi, valami nem működik rendben. Az allergia fő tünetei a következőek: égető foltok a bőrön, gyakori viszketés, állandó lábnyalogatás és/vagy szőrhullás.

Intoleranciák

Az kutya étel intolerancia bizonyos ételek vagy tápanyagok megemésztésére való képtelenség komoly, egészségre káros hatások nélkül. Az allergia kiváltja az immunrendszer válaszát, ám az intolerancia nem.

Másrészt az ételintolerancia általában gyomor-bélrendszeri problémákkal jár, mint például hasmenés, gyomorbántalmak, felfúvódás.
Minden esetben javasolt állatorvost felkeresni bármely fent leírt tünet észlelésekor, hogy szakember állapíthassa meg a diagnózist és a teendőket.

Hogyan előzhető meg a kutya ételallergia?

Az esetek többségében az ételallergiát bizonyos fehérje bevitele okozza, ezért az allergiás reakciók csökkentésének egyik célravezető módja, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek korlátozott számú összetevőt, s így korlátozott számú allergént tartalmaznak.
Ajánlatos, hogy egy bizonyos allergiában szenvedő kutya természetes étrendet kapjon, mivel a mesterséges anyagok növelhetik az allergiák súlyosságát.

A NUTRO™ Limited ingredientTM természetes eledel korlátozott számú összetevőből áll, ami csökkenti az ételallergia esélyét, mivel a kutya szükségleteinek kielégítésére csak egy forrásból származó fehérjét használ (bárány vagy borjú).

Milyen a jó természetes kutyaeledel?

A természetes kutyaeledelek azok, amelyek mesterséges adalékanyagok (tartósítószerek, színezékek és mesterséges aromaanyagok) hozzáadása nélkül készülnek a nyersanyagoktól kezdve az ételkészítés folyamatáig. Vagyis azok az eledelek, amelyek csak természetes forrásból származó természetes alapanyagokból készülnek.

Az összetevők jellegén túlmenően a természetes kutyaeledelek azok, amelyek alapelve, hogy tiszteletben tartja a kutya alapvető étrendi szükségletét, miszerint az állati eredetű fehérje az elsőszámú összetevő, a további, kutya általi fogyasztásra alkalmas összetevők pedig korlátozott számban (alkalmazkodva a kutya bélflórájához) és kiegyensúlyozott arányban találhatóak meg benne.

Milyen a gabonamentes kutyaeledel?

A gabonamentes kutyaeledel gabonafélék felhasználása nélkül készül. A gabonamentes diéta kiválóan alkalmas bármely, de legfőképpen allergiás vagy ételintolerancia tüneteit mutató kutya általi fogyasztásra.

A kutyák és a farkasok megdöbbentő genetikai rokonságot őriztek meg mindmáig: a génjeik 99,8%-a megegyezik, s lehetséges utódok létrehozására alkalmas módon keresztezni őket.
Ennek ellenére bebizonyosodott, hogy a háziasítás folyamata megváltoztatta a kutya emésztőrendszerét, bár természetes preferenciái továbbra is hasonlítanak a farkaséhoz: az állati fehérje a kedvenc összetevője.

2013-ban a Nature közölte Erik Axelsson genetikus tanulmányát, a svédországi Uppsalai Egyetemről, amelyben összehasonlította 14 különböző fajtához tartozó 60 kutya genomját 12 farkaséval. A tanulmány megállapította, hogy a kutyák a szénhidrátoknak az emésztőrendszerükben történő lebontására genetikailag jobb képességgel rendelkeznek, mint a farkasok. Ezt evolúciós megközelítéssel úgy lehet megmagyarázni, ha belegondolunk, hogy az első farkasok, amelyek később kutyákká váltak, az emberi településeken emberektől származó ételmaradékokkal táplálkoztak, melyek nagyon gazdagok voltak szénhidrátokban (burgonya, gabonafélék, hüvelyesek). És azóta egészen máig nagyon sok kutyát táplálnak emberi ételmaradékokkal.

Ez a tény nem gátolja meg a kutyákat abban, hogy továbbra is a húsevő étrendet részesítsék előnyben a felmenőikhez, a farkasokhoz hasonlóan. És ebben az értelemben a gabonamentes kutyaeledel kitűnő döntés, amennyiben fő összetevője az állati fehérje.

A Grain Free gabonamentes kutyaeledel előnyei

  • Kevesebb allergia és ételintolerancia: mint egyes emberek esetében, a gabona allergiát vagy étel intoleranciát okozhat. A gabonamentes kutyaeledel alternatívát kínál az ilyen problémákkal küszködő kutyáknak.
  • A kutya természetéhez igazított étrend: amint már láthattuk, a Grain Free gabonamentes kutyaeledel is egy választható lehetőség a minőségi kutyaétrendek közül, mely a kutya természetéhez teljes mértékben igazodik. Ezeknek az eledeleknek az elsőszámú összetevője az állati eredetű fehérje, amely a kutyafélék étrendjének az alapja.

Most is igaz, mint mindig, hogy az még nem garancia a minőségére, ha egy eledel gabonamentes. Mindig vizsgálja meg az eledel tápanyagösszetételét. A kutyaeledel kiválasztáskor a gabonamentes feliraton túlmenően, fontos az összetételt és a jellemzőket is tanulmányozni.

KIEMELT
TERMÉKEK

További tippek
a Nutro-tól

HISZÜNK ABBAN,

HOGY A TISZTA ETETÉSSEL ADJUK LEGJOBBAT A KEDVENCÜNKNEK

Natürlich

EGYSZERŰ

Gyengéden készített ízletes, és tápanyagokban gazdag receptek, nem génmódosított alapanyagokból. Mesterséges színezőanyagok, aromák és tartósítószerek nélkül. Kukorica, búza, szója-fehérje és tejtermékek felhasználása nélkül.

Bewusst

TUDATOS

Tiszta címkék. Minden összetevőnek pontos étrendi célja van, és könnyen felismerhető. A minőségi fehérjeforrás az elsőszámú összetevő.

Vertrauensvoll

MEGBÍZHATÓ

Megbízható szállítóktól származó összetevőkből készült, megbízható üzemekben, szigorú minőségi és biztonsági ellenőrzések mellett.

Cookie-beállítások