search

Sok kutya küzd emésztési gondokkal. Némelyek étrendi eredetűek, másokról nem ételhez kapcsolódó tényezők tehetnek: paraziták, fertőzések, szorongás stb.

Az kutya emésztése az a folyamat, amely során az állat emésztőrendszere a táplálékot feldolgozza, és a szervezet számára hasznos anyagokká alakítja át. A rossz emésztés komolyabb problémákat okozhat vagy jelezhet. Az emésztési gondok jelentősen befolyásolhatják a kutya egészségét, és kihatással lehetnek a viselkedésére is.

Az emésztés szakaszai

Az emésztés lebontja az étel molekuláit, hogy a szervezet hasznosítani tudja őket. A kutyáknál három emésztési szakaszról beszélhetünk:

  1. Mechanikai emésztés: az étel megrágását (azt mondhatjuk, hogy az emésztés a szájban kezdődik) és a kialakult masszaszerű ételgubó továbbítását jelenti az emésztőtraktusban.
  2. Kémiai emésztés: ez a második fázis, amely azután következik, hogy a kutya az eledelt megrágta és előkészítette a szervezetének felszívódásra. Az emésztőnedvek felelnek a kémiai emésztésért, amely során az eledel nagy molekulái átalakulnak kisebbeké a könnyeb felszívódás elősegítése érdekében. A kutyák emésztőenzimei a gyomorsavban, a hasnyálmirigy- és a bélrendszer nedveiben találhatóak. Az emberekkel ellentétben a kutya nyála nem tartalmaz alfa-amilázt, a rágás során ható emésztőenzimet.
  3. Kiválasztás: az emésztés utolsó fázisa, azoknak a maradékoknak az eltávolítása, melyeket a kutya szervezete nem tud felhasználni, vagy azért, mert nem hasznosak, vagy mert valamilyen emésztési probléma megakadályozza a felszívódásukat.

A kutyák főbb emésztési problémái

A kutyáknál gyakran előfordulnak emésztési problémák. Gyakran a nem megfelelő étrend a kiváltó ok, ezért hasznos, ha tudjuk, hogyan lehet ezeket felismerni, hogy az étrendet időben módosíthassuk.
A legfőbb tünetek a hányás és hasmenés előfordulása, de a súlyvesztés, étvágytalanság, felfúvódás, emésztési hangok vagy a hirtelen bekövetkező inaktivitás is jelzésértékű.
A tünetek bármelyikével érdemes állatorvoshoz fordulni, hogy kideríthesse, és mindenekelőtt, közölhesse velünk a kutya rossz közérzetének az okát.

A kutyák emésztési gondjainak kiváltóokai

A kutyák emésztési rendellenességeinek legfőbb okai a következők:

1. Gyomorhurut

A gyomor irritációja vagy gyulladása. Fő tünetei a hányás, hasmenés és hasi fájdalom, de más jelei is lehetnek.
A gyomorhurut akut vagy krónikus lehet. Akut gyomorhurut majdnem mindig a kutyára káros anyag (mérgek, emészthetetlen tárgyak, pl. műanyag, szövet, gumijáték stb.) lenyelésének következtében alakul ki. Bakteriális vagy vírusfertőzések, vese- vagy májbetegségek és a kutyában élő paraziták tüneteként is kialakulhat akut gyomorhurut.

A krónikus gyomorhurut az akut gyomorhurut továbbfejlődése. Azaz, amennyiben az akut gyomorhurut elhúzódik, krónikussá válik, mivel a gyomornyálkahártya és az emésztőrendszer bakteriális flórája tartós károsodást szenved.

Legyen elővigyázatos, mert előfordulhat, hogy a kutya lenyel egy játékot, egy műanyag- vagy ruhadarabot stb. és az emészthetetlen tárgy nem halad át az emésztőrendszeren, hanem a gyomorban marad és ott gyulladást, irritációt okoz, ami krónikus gyomorhuruthoz vezethet.

2. Kutya étel intolerancia

Egy másik gyakori emésztési probléma az étel intoleranciával kapcsolatos.
Az étel intolerancia bizonyos ételeknek káros egészségügyi hatások nélküli megemésztésére vagy felszívódására való képtelenség. Néhány kutya táplálékának bizonyos összetevőjével szemben intoleráns, melyet alkalmasint nehéz elkülöníteni a többi összetevő közül. Ilyen esetekben általában a kizáró diéta javasolt, melyet az állatorvos ír elő az egyik vagy a másik összetevőre gyanakodva.
Az étel intoleranciák gyakran gyomor-bélrendszeri problémaként nyilvánulnak meg, mint például: hasmenés, gyomorhurut, felfúvódás, hányás stb.

KIEMELT
TERMÉKEK

További tippek
a Nutro-tól

HISZÜNK ABBAN,

HOGY A TISZTA ETETÉSSEL ADJUK LEGJOBBAT A KEDVENCÜNKNEK

Natürlich

EGYSZERŰ

Gyengéden készített ízletes, és tápanyagokban gazdag receptek, nem génmódosított alapanyagokból. Mesterséges színezőanyagok, aromák és tartósítószerek nélkül. Kukorica, búza, szója-fehérje és tejtermékek felhasználása nélkül.

Bewusst

TUDATOS

Tiszta címkék. Minden összetevőnek pontos étrendi célja van, és könnyen felismerhető. A minőségi fehérjeforrás az elsőszámú összetevő.

Vertrauensvoll

MEGBÍZHATÓ

Megbízható szállítóktól származó összetevőkből készült, megbízható üzemekben, szigorú minőségi és biztonsági ellenőrzések mellett.

Cookie-beállítások