search

A kiskutya azért harapja meg az ember kezét, mert számára a harapás a világ felfedezésének és a környezettel való érintkezésnek a módja. Ezenkívül a kutyaharapás és a rágás segít a stressz oldásában, és enyhíti a kiskutya életkorára jellemző ínyfájdalmat.

De, hogy még egy okot megnevezzünk, úgy tűnik, hogy a kezeinkben van valami nagyon szórakoztató: a mozgás! Amint azt Alba Benítez kutyaetológus a Simiperrohablara.com-on elmagyarázza, a mozgás valamit felébreszt kutyáink ragadozó ösztönéből: “Ne felejtsük el, hogy a kutyák a farkasok leszármazottai, akik lényegüket tekintve ragadozók. A mozgás aktiválja a ragadozó viselkedést, így, mikor mozgatjuk a kezünket, az leküzdhetetlenül harapásra ingerli a kölyökkutyát.”

Miért neveljük meg a kölyökkutyát, hogy ne harapjon?

Nagyon fontos megnevelni a kiskutyánkat, hogy ne harapjon. Nem csak azért, mert a harapdálás bosszantó és fájdalmas, hanem azért is, mert a kölyökkor ideális időszak a korlátozások rögzülésére, amelyeket egy harapdáló kutyának a saját állkapcsával szemben kell támasztania.

Amikor a kutyák kölykök, meg tudják tanulni, hogyan kell meggátolni a harapásukat. A kutyaetológiában és kutyanevelésben az ún. harapásgátlás nagyon fontos hozzáállás. Az a kutya, amely nem tudja uralni a szája és fogai erejét, veszélyessé válhat más kutyákra és emberekre a növekedése során és felnőtté válásakor.

Hogyan szoktassuk le a kutyát a harapdálásról?

  1. Amikor kiskutyája megharapja a kezét, panaszkodjon, hogy „Aú!”: a kiskutyájának tudnia kell, hogy hol a határ. Önnek pedig meg kell értenie, hogy a kutyája bántotta. Egyszerűen csak panaszkodjon fájdalmasan, ami ugyanaz, amit a kölykök csinálnak, amikor egymással játszanak. Ne büntessen, kiabáljon vagy üsse meg kutyáját! Nem szükséges és kontraproduktív lehet, mert kutyusa elkezdhet Öntől félni.
  2. A harapásnak következményekkel kell járnia: ha kölyökkutyája továbbra is túl erősen harap, akkor, ha legközelebb újra ezt teszi, kiáltson fel, és fejezze be a játékot! Álljon fel és távozzon tőle! Hadd lássa, hogy vége a szórakozásnak. Ez nagyon hatásos módja a büntetésnek és egyáltalán nem káros a kutyájára nézve.
  3. Ha a kölyök továbbra is harap: próbáljon meg úgy játszani vele, hogy a keze helyett játékot használjon! A kutyusnak meg kell tanulnia, hogy a kéz nem játéktárgy. Használjon például csomózott kötelet vagy gumijátékot, így biztosíthatja, hogy a harapás fókuszában nem az Ön ujjai lesznek, hanem a játéktárgy!

Meddig harapdál a kiskutya?

Legyen türelmes és ne feledje, hogy minden tanuláshoz idő kell. Bármi is történjen, tartson ki a most bemutatott irányelvek mellett! Kiskutyája hamarosan felnő, aktivitási szintje alábbhagy, és ha kitart, végül meg fogja érteni, hogy úgy tud Önnel a legjobban játszani, ha nem harapdálja erősen.

Mindenesetre, ha úgy gondolja, hogy a kutyája túlzottan izgatott a játék során, és Ön nem tudja, hogyan lehetne kordában tartani, a legjobb, ha állatorvoshoz, vagy egy környékbeli kutyaoktatóhoz fordul segítségért. A játék közben harapós kutya újratanulhatja a megfelelő irányelveket.

KIEMELT
TERMÉKEK

További tippek
a Nutro-tól

HISZÜNK ABBAN,

HOGY A TISZTA ETETÉSSEL ADJUK LEGJOBBAT A KEDVENCÜNKNEK

Natürlich

EGYSZERŰ

Gyengéden készített ízletes, és tápanyagokban gazdag receptek, nem génmódosított alapanyagokból. Mesterséges színezőanyagok, aromák és tartósítószerek nélkül. Kukorica, búza, szója-fehérje és tejtermékek felhasználása nélkül.

Bewusst

TUDATOS

Tiszta címkék. Minden összetevőnek pontos étrendi célja van, és könnyen felismerhető. A minőségi fehérjeforrás az elsőszámú összetevő.

Vertrauensvoll

MEGBÍZHATÓ

Megbízható szállítóktól származó összetevőkből készült, megbízható üzemekben, szigorú minőségi és biztonsági ellenőrzések mellett.

Cookie-beállítások