search

Sok embernek vannak kételyei a kutyája étrendjével kapcsolatban. Különösképpen azokkal az összetevőkkel szemben, amelyek nem hús- vagy állati eredetűek. Fogyaszthatnak a kutyák kockázatmentesen hüvelyeseket? Jók a kutya étrendjében a hüvelyesek? Megpróbáljuk jelen cikkünkben mindkét kérdést megválaszolni.

Hüvelyeseket a kutyáknak: igen vagy ne?

A kutyák húsevő állatok. A biológiai besorolásuk szerint „nem kizárólagos húsevők”, ami azt jelenti, hogy a legtöbb jótékony hatást olyan táplálék jelenti számukra, amelynek a fő, ám nem kizárólagos összetevője a hús.

A farkas háziasítása során, mikor átalakult kutyává, a szervezete hozzászokott az emberi településeken keletkező maradékokból származó összetevők fogyasztásához. Mára például a szénhidrátok megemésztésére és felhasználására nagyobb a kutyák kapacitása a farkasokénál.

A kutyák tehát etethetőek nem állati eredetű összetevőkkel is, amennyiben nem ezek jelentik a táplálkozásuk alapját.

Miért jók a hüvelyesek a kutyáknak?

A hüvelyesek a hüvelyesek családjához tartozó növények magvai. A lencse, a borsó vagy a csicseriborsó a hüvelyesek közé tartoznak. Étrendi előnyeik sokfélék:

  1. Rostforrások: a hüvelyesek gazdagok rostokban, melyek elősegíthetik a bélműködés szabályozását.
  2. Gazdagok a B-csoporthoz tartozó vitaminokban: ezek a vitaminok elősegítik a sejtek anyagcseréjét. Részt vesznek a szövetekbe oxigént szállító vörös vértestek képzésében, és hatással vannak az idegrendszer és az immunrendszer működésére.
  3. Folsav (B9): a folsav a B vitaminok egyik fajtája. Többek között az állati szervezet alapvető alkotóeleme, a genetikai információt hordozó DNS létrehozásában segédkezik. A folsav nélkülözhetetlen az izmok növekedéséhez és fenntartásához, csakúgy, mint a vérsejtek képzéséhez. A vérszegénység ellen hat és a vemhes szukáknak segít megelőzni a kóros magzati elváltozásokat. Ez is jó ok arra, hogy miért fogyasszák a kutyák az étrendileg hasznos hüvelyeseket.
  4. Fehérjék és szénhidrátok: a hüvelyesek sok energiát nyújtanak a szervezetnek, de kalóriaértékük mérsékelt, ezáltal segítenek a túlsúly megelőzésében.
  5. Gazdagok vasban: a hüvelyesek a bennük található vasnak köszönhetően tökéletesen alkalmasak a vérszegénység és az ahhoz kapcsolódó fáradtság kivédésére, továbbá elősegítik a bőr és a szőrzet optimális állapotának megőrzését.
  6. Magnéziumforrások: a magnézium a kutyák táplálkozásának létfontosságú ásványi anyaga. Segít kalciumot és foszfort beépíteni a fogazatba és a csontozatba, valamint hozzájárul az idegrendszer megfelelő működésének fenntartásához, a vérnyomás szabályozásához és az izomszövetek regenerálódásához.
  7. Antioxidáns tulajdonságok: a hüvelyesek védik a kutya sejtjeit az oxidáció és az öregedés ellen.

Hüvelyesek cukorbeteg kutyáknak

A hüvelyesek gazdag rosttartalmuknak köszönhetően segítik csökkenteni a vér glükózszintjét. Azaz, segítenek stabilizálni a vércukorszintet. Ezért rendkívül hasznos tápláléknak tekinthetők cukorbeteg kutya táplálása során.

Összegzés

A hüvelyesek étrendileg hasznosak a kutyák számára, jelentős fehérje és rostforrások. Mindamellett vasat és ásványi sókat tartalmaznak, konzisztenciát adnak az ürüléknek, és tápanyagot szolgáltatnak a vékonybélben található baktériumoknak, ezáltal segítve az emésztést.

Összegezve, olyan vitán felüli okokból kifolyólag ehetnek a kutyák hüvelyeseket, mint:

  • Fehérjetartalmuknak köszönhetően erősítik a szervek alapvető építőelemeit: a hüvelyesekben található fehérjék az inak, a szalagok, a bőr, a haj, a körmök és a kollagén szerkezeti összetevői. Továbbá alapvető jelentőségűek az optimális izomtömeg fenntartásában.
  • Támogatják a rendes bélműködést: a kutyák étrendjének részeként a hüvelyesek hozzájárulnak a szabályozott és egészséges bélműködéshez. Megelőzik a bűzmirigyek elzáródását.
  • Fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak: a hüvelyesek temérdek energiát szolgáltatnak a kutya szervezetének, mely mérsékelt kalóriaértékkel párosul, így segítenek kordában tartani a kutya súlyát.

A felsorolt előnyök csak akkor elérhetőek, hogyha a hüvelyesek megfelelő arányt képviselnek a kutya étrendjében.

KIEMELT
TERMÉKEK

További tippek
a Nutro-tól

HISZÜNK ABBAN,

HOGY A TISZTA ETETÉSSEL ADJUK LEGJOBBAT A KEDVENCÜNKNEK

Natürlich

EGYSZERŰ

Gyengéden készített ízletes, és tápanyagokban gazdag receptek, nem génmódosított alapanyagokból. Mesterséges színezőanyagok, aromák és tartósítószerek nélkül. Kukorica, búza, szója-fehérje és tejtermékek felhasználása nélkül.

Bewusst

TUDATOS

Tiszta címkék. Minden összetevőnek pontos étrendi célja van, és könnyen felismerhető. A minőségi fehérjeforrás az elsőszámú összetevő.

Vertrauensvoll

MEGBÍZHATÓ

Megbízható szállítóktól származó összetevőkből készült, megbízható üzemekben, szigorú minőségi és biztonsági ellenőrzések mellett.

Cookie-beállítások