search

A félős kutya nevelése időnként bonyolult feladattá válhat, ha bizonyos alapvető tanácsokat figyelmen kívül hagyunk.

A félelem a kutyák lelki alkatának egy könnyebben átörökíthető vonása. Ez azt jelenti, hogy egy félős anyának nagyobb valószínűséggel lesznek félős kölykei.
Természetesen, a genetika nem minden és a környezet hatásával is számolni kell, amelyben a kutya felnő és fejlődik. Ezért fontos tudni, hogyan kell nevelni egy félős kutyát.
Megfelelő bánásmóddal, a félős kutya önbizalmat nyerhet. Mindazonáltal, ha nem megfelelő neveltetésben részesül, a kutya félelem fokozódhat és megkeserítheti az állat és gazdája mindennapjait.

A félelem problematikája a kutyáknál

Alba Benítez kutyaetológus a SimiperroHABLARA.com kutyanevelési blog szerzője ezt így magyarázza:

"A kutya félelmével kapcsolatban az a nagy gond, hogy gyorsan általánossá válik. Ez azt jelenti, hogy bár a kutya eredetileg egy hang, tárgy vagy egy konkrét személy miatt mutat félelmet, de ez a félelem lépésről lépésre kiterjedhet bármely hangra, tárgyra vagy személyre, amely hasonlít az eredeti félelem kiváltóokára.”

Ebből az okból az etológus szakértők azt javasolják, hogy a problémát a lehető leghamarabb kezelni kell, és mindenekelőtt, érdemes kikérni egy szakember tanácsát.

A félős kutya nevelési alapelvei

A félelem természetes érzelem, de megváltoztatható. A félelemérzet véd minket a veszélyektől és javítja túlélőképességünket. A kutyák esetében is ugyanez történik.
Ám amikor a félelem túlzott mértékűvé válik, vagy ártalmatlan ingerek (dolgok, hangok, környezet, emberek, más állatok stb.) is kiváltják, akkor megszűnik az alkalmazkodást szolgálni, és szakember általi kezelést kíván.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy bizonyos általános irányelvekre mindig tekintettel kell lenni, ha félős kutyát nevelünk.

1. Jutalmazás büntetés helyett
A félős kutyák sokkal érzékenyebbek a büntetésre, mint mások. Ezért, ha egy félős kutyát pozitív megerősítéssel nevelünk (jutalmazva, ha valamit jól csinál), akkor sokkal megfelelőbben és hatékonyabb járunk el, mintha büntetéssel nevelnénk (megszidva, amikor valami rosszat tesz). Soha ne büntesse kutyáját a félelme miatt! A félelem irracionális, ezért nem tudja a kutya közvetlenül kontrollálni.

2. Pozitív tapasztalatok
A félős kutya nevelésének megtanulásához azt kell megértenünk, hogy a kutyának olyan fokozatosan mutassuk meg félelme tárgyát, hogy az ne válthasson ki belőle negatív reakciót (a megmutatott tárgy, hang, személy stb. távolságának és intenzitásának a változtatásával), és ezt a célt mindig szem előtt tartsuk. Ennek során az adott tárgyat / hangot / személyt / állatot társítsuk valami pozitív érzelemmel pl. finomsággal, simogatással vagy játékkal jutalmazva őt.

3. Ne erőltesse kutyáját!
Ha egy kutya fél valamitől, nem célszerű a helyzet elfogadására kényszeríteni, mert ezzel azt kockáztatja, hogy még több félelmet vált ki a kutyából, sőt, ha kutyája fenyegetve érzi magát, agresszív reakciót válthat ki belőle.

4. Ne védelmezze kutyáját túlzottan!
Vannak, akik túlságosan védik félős kutyájukat. Azonban a túlzott védelem nem segít a kutyának önbizalma megszerzésében. Éppen ellenkezőleg, még jobban függeni fog gazdájától, aki nélkül még inkább félni fog.

A félős kutya kezelése

Ahogy már mondtuk, amikor a kutya félős természete megakadályozza, hogy nyugodtan élje hétköznapjait, vagy nagyon megnehezíti az állat számára, hogy együtt éljen a környezetével, ideje szakemberhez fordulni.

Egy kutyaoktató vagy etológus értékelni tudja az esetet, és személyre szabott kezelést tud biztosítani a kutya viselkedésének megváltoztatása érdekében, továbbá segíthet abban, hogy nyugodtabb legyen és kevésbé félős.

Általában a félelem kezelésére vonatkozó iránymutatások az úgynevezett „érzéketlenítési és ellenkondicionálási terápián” alapulnak, amely során arra tanítják meg a kutyát, hogy ami ijesztő, elviselje és kellemes tapasztalattal társítsa.

A terápiát mindig szakembernek kell végeznie, ami kemény munkával és türelemmel nagyon szép eredményekhez vezet.

KIEMELT
TERMÉKEK

További tippek
a Nutro-tól

HISZÜNK ABBAN,

HOGY A TISZTA ETETÉSSEL ADJUK LEGJOBBAT A KEDVENCÜNKNEK

Natürlich

EGYSZERŰ

Gyengéden készített ízletes, és tápanyagokban gazdag receptek, nem génmódosított alapanyagokból. Mesterséges színezőanyagok, aromák és tartósítószerek nélkül. Kukorica, búza, szója-fehérje és tejtermékek felhasználása nélkül.

Bewusst

TUDATOS

Tiszta címkék. Minden összetevőnek pontos étrendi célja van, és könnyen felismerhető. A minőségi fehérjeforrás az elsőszámú összetevő.

Vertrauensvoll

MEGBÍZHATÓ

Megbízható szállítóktól származó összetevőkből készült, megbízható üzemekben, szigorú minőségi és biztonsági ellenőrzések mellett.

Cookie-beállítások