search

Igaz, hogy a csirkecsontok veszélyesek a kutyákra? Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy mik a kockázatok és miért kell óvatosnak lenni.

Sokan, akik kiállnak amellett, hogy szabad a kutyáknak csirkecsontot adni, azzal érvelnek, hogy kutyájukat egész életükben maradékokkal etették, és semmi sem történt. Valójában ez az érv 50%-ban igaz, és 50%-ban hamis.

Bár az igaz, hogy a kutyákat a történelem során az emberi táplálék maradékaival táplálták, nem igaz, hogy ez a számukra ideális étrend, és nem igaz, hogy a csontok megfelelő táplálékot jelentenek számukra.
Az emberi étrend az emberek táplálkozási szükségleteinek kielégítésére alkalmas, és nem a kutyafélék sajátságos táplálkozási szükségleteire. Ráadásul a húsevő (kutya) és a mindenevő (ember) fogazata és emésztőrendszere sem egyezik meg, mivel az Ön szervezete, a kutyáétól eltérően nem tud bizonyos összetevőket vagy ételeket azonos hatékonysággal feldolgozni.
Ezen túlmenően a csontok további veszélyt rejtenek magukban a kutya számára: az emésztőrendszer perforációját, fulladást és a belek elzáródását okozhatják.

Miért ne etessünk csontokkal

  • A csontok nem minősülnek ideális kutyaeledelnek, mert nem jó a tápanyagtartalmuk: bár sok fehérjét tartalmaznak, ám alacsony a biohasznosulásuk. És annak ellenére, hogy foszfort és kalciumot is tartalmaznak, vannak más, könnyebben emészthető eledelek, melyek szintén tartalmazzák ezeket az elemeket.
  • A csirkecsontok, vagy kisebb mértékben más csontok is bélelzáródást és perforációt okozhatnak a kutyáknál, különösen a főtt csontok.
  • A kutya megfulladhat a csonttól.

Milyen csontot ehet a kutya?

Az elmúlt években népszerűvé váltak az ún. BARF (Biologocally Appropiate Raw Food azaz biológiailag megfelelő nyers eledel) vagy ACBA-étrendek, melyeket hivatalosan képzett állatorvosok is reklámoznak, mint pl. Dr. Ian Billinghurst. Ez az ún. barf étrend jellemzően 60-80% nyers, húsos csontból állnak, és szószólói a kutyák egészségére és hosszú élettartamára kifejtett többféle előnyről tanúskodnak.

Mindazonáltal, a BARF-étrendek állítása szerint, a kutyáknak mindig nyersen kell adni a csontokat, sosem megfőzve. Amint azt a Natuka-étrendet népszerűsítő szakértő magyarázza: „A fő veszélyt a főtt csontokkal kapcsolatban a főzés jelenti. Ha megfő, a csont veszít víz- és kollagéntartalmából, és szilánkosan törik, ellentétben a nyers csonttal.”

Csirkecsontot a kutyáknak: veszélyes!

A legtöbb állatorvos ellenzi a kutyák csonttal történő etetését, a kapcsolódó veszélyek miatt, melyeket már tárgyaltunk. De még azok a szakemberek is, akik szerint ehetnek a kutyák csontot, a csirkecsont elkerülését javasolják, még akkor is, ha nyers.

A csirkecsontok, vagy általánosságban a madárcsontok gyakran törnek szilánkosan, és túl vékonyak is, ezért nagy veszélyt jelentenek: könnyen beleszúródhatnak a kutya emésztőrendszerébe és kilyukaszthatják azt.
Ilyen esetben sebészeti beavatkozás szükséges a kutya életének megmentése érdekében.

Ami a kutyának adott nem csirke csontot illeti, egyes szakértők azt mondják, hogy bármely mérsékelten puha nyers csont alkalmas a kutya etetésére, feltéve, hogy együtt adják a hússal, ami körülveszi. Ez azért van, mert, ha a kutya a csontokat a hússal együtt elrágja és benyálazza, azok kellően puhává és masszaszerűvé válnak, s így már nem jelentenek veszélyt az emésztőrendszerére.

Összegzésként

  • A csont nem a legajánlottabb kutyaeledel, mert bélelzáródást és perforációt okozhat, és nem biztosít megfelelő tápértéket.
  • A csirkecsont a legveszélyesebb kutyaeledel, mert könnyen szilánkosra törik.
  • Amennyiben a természetes étrendet választja, mindig próbálja meg a csontot nyersen, főzés nélkül adni kutyájának, mivel megfőzve könnyen szilánkosra törik.

KIEMELT
TERMÉKEK

További tippek
a Nutro-tól

HISZÜNK ABBAN,

HOGY A TISZTA ETETÉSSEL ADJUK LEGJOBBAT A KEDVENCÜNKNEK

Natürlich

EGYSZERŰ

Gyengéden készített ízletes, és tápanyagokban gazdag receptek, nem génmódosított alapanyagokból. Mesterséges színezőanyagok, aromák és tartósítószerek nélkül. Kukorica, búza, szója-fehérje és tejtermékek felhasználása nélkül.

Bewusst

TUDATOS

Tiszta címkék. Minden összetevőnek pontos étrendi célja van, és könnyen felismerhető. A minőségi fehérjeforrás az elsőszámú összetevő.

Vertrauensvoll

MEGBÍZHATÓ

Megbízható szállítóktól származó összetevőkből készült, megbízható üzemekben, szigorú minőségi és biztonsági ellenőrzések mellett.

Cookie-beállítások