search

A csípődiszplázia az egyik leggyakoribb kutyákat sújtó csont- és ízületi betegség. A kutya csípőficam tünetei észrevétlenek maradhatnak, amíg a kutya fiatal.

A csípőficam a kutyák csípőcsontjainak „rossz illeszkedésével” kapcsolatos betegség. A kutya csípőjében, csakúgy, mint az ember csípőjében a combcsontnak megfelelően kell illeszkednie a csípőben található üreges csonthoz, az ún. csípő vápához. Azt mondhatnánk, hogy a kutya csontjai egyfajta kirakós darabkák, és a combcsont csípőhöz való illeszkedése teszi lehetővé a kutya lábának mozgását.

Néhány kutya esetében azonban a darabkák kapcsolódása nem megfelelő, ezért a combcsont feje kimozdul. Ez a csípő vápa deformálódásához és sekélyedéséhez, valamint a combcsont fejének elváltozásához vezet. A nem megfelelő módon illeszkedő ízület a degeneratív folyamat során elkopik és fájdalmat, sántaságot stb. okoz.

A kutyák csípőficamát az ízület kölyökkori instabilitása okozza, ami a folyamatos súrlódást okozza. A súrlódás porcsérüléshez vezet, hosszú távon pedig porckopáshoz.

Hogyan ismerhető fel a kutyák csípőficama?

A csípőficam genetikai rendellenesség, azaz szülőről gyerekre öröklődhet. Kifejlődése szempontjából azonban fontos a környezet is, amelyben a kiskutya nevelkedik, a felület, amelyen sétál, a táplálkozás stb.

A csípőficam jelei változóak, az egyes eset súlyosságától és az egyes kutyák egyedi jellemzőitől függően. A kiskutya életének első heteiben nagyon nehéz felismerni a csípőficamot.

Ha kiskutyája csípőficamban szenved a következő tünetek léphetnek nála fel:

 • Tovább üldögél, mint a többi kölyök
 • Kevésbé aktív
 • Panaszkodik, ha durván játszik
 • Sétáláskor a hátsó lábai gyengének mutatkozhatnak
 • Hátsó lábait egymás mellett tartva, vagy akár egymást keresztezve sétál
 • Nem hajlandó felmenni a lépcsőn

Ezek a tünetek azonban alig észlelhetők a kiskutyánál, hacsak nem súlyos a csípőficam. Ellenkező esetben a tünetek sokkal később jelentkeznek, az ízület előrehaladott kopása miatt.

Felnőtt kutyák tünetei

Úgy ismerheti fel kutyáján a csípőficamot, ha az alábbi tünetek közül valamelyik vagy akár több is megfigyelhető:

 • Izomsorvadásból eredő fájdalom
 • Sántítás: a kutya megváltoztatja a járását, hogy enyhítse az ízület mozgásából adódó fájdalmát
 • Futás közbeni mozgás megváltoztatása: a kutya futás közben kicsavarodva tartja a csípőjét vagy hátsó lábait egyszerre mozgatva fut (hasonlóan a szökellő nyúlhoz)
 • Fájdalom a hideg ízületben: amikor a kutya felkel, vagy pihenés után kezd mozogni, nehézségei vannak
 • Javulás kis bemelegítés után: a kutya kevésbé érez fájdalmat, ha izmai aktívak
 • Állás közben a kutya két hátsó lábát összezárva tartja
 • Felnőtt kutyáknál az ízületi sérülés (porckopás) súlyosságától függenek a tünetek

Hogyan kezelhető a csípőficam?

A csípőficam állatorvosi kezelésében a legfontosabb a súlyosság fokának megállapítása röntgenfelvétel alapján.
A betegséggel szemben kétféle kezelés alkalmazható:

1. Sebészeti beavatkozás
A legtöbb állatorvos, amennyiben lehetséges, a műtét elkerülését javasolja. A végső szó az állatorvost (ortopéd sebészt) illeti meg abban a kérdésben, hogy szükséges-e a beavatkozás, vagy sem.
Általában véve, ha a csípődiszpláziát fiatal korban diagnosztizálják és a porckopás még nem alakult ki, sebészeti beavatkozással meg lehet kísérelni az ízület helyzetének kijavítását így javítva a mozgékonyságon.
Azok a kutyák, amelyeknél a porckárosodás már túlságosan előrehaladott, protézis beültetése ajánlott.

2. Konzervatív kezelés
Arra irányul, hogy a kutyák fájdalomszintjét a lehető legalacsonyabban tartsuk az ízületben történő sebészeti beavatkozás nélkül.
Ez a kezelési mód gyulladáscsökkentő és ízületvédő szerek, valamint rehabilitációs technikák és kutyafizioterápia vagy akupunktúra alkalmazásán alapul. Ezek az új technikák már bizonyították hatásosságukat a kutyák csípődiszpláziájának kezelésében, mivel lelassítják a kopási folyamatot, szabályozzák a fájdalmat és növelik a kutya izomtónusát.
Más alternatív kezelések, mint például a fájdalomcsillapító szerepet játszó aranyimplantátumok alkalmazása tudományosan még nem bizonyítottak, ám néhány állatorvos mégis sikeresen alkalmazta már ezeket csípőficamra.

A csípőficamban való megbetegedésre hajlamosabb kutyafajták

Minden fajtának lehet diszpláziája, de a nagyobb termetű vagy a molosszer fajták különösen hajlamosak rá. Továbbá néhány kistermetű kutya is, mint a mopsz.

Az alábbi kutyafajtáknál a legvalószínűbb a csípőficam kialakulása:

 • német juhász
 • retrieverek (farmer és golden retriever)
 • rottweiler
 • molosszer típusú kutyák: masztiffok, bernáthegyik, kanári-szigeteki kutya stb.
 • bulldogok
 • mopszok
 • boxerek

KIEMELT
TERMÉKEK

További tippek
a Nutro-tól

HISZÜNK ABBAN,

HOGY A TISZTA ETETÉSSEL ADJUK LEGJOBBAT A KEDVENCÜNKNEK

Natürlich

EGYSZERŰ

Gyengéden készített ízletes, és tápanyagokban gazdag receptek, nem génmódosított alapanyagokból. Mesterséges színezőanyagok, aromák és tartósítószerek nélkül. Kukorica, búza, szója-fehérje és tejtermékek felhasználása nélkül.

Bewusst

TUDATOS

Tiszta címkék. Minden összetevőnek pontos étrendi célja van, és könnyen felismerhető. A minőségi fehérjeforrás az elsőszámú összetevő.

Vertrauensvoll

MEGBÍZHATÓ

Megbízható szállítóktól származó összetevőkből készült, megbízható üzemekben, szigorú minőségi és biztonsági ellenőrzések mellett.

Cookie-beállítások